Handreiniging, handdesinfectie, zool- en laarsreiniging en toegangsscontrole; een compacte hygiënesluis voor personeelshygiëne biedt levensmiddelenproducenten een hoge mate van veiligheid om besmetting door vuil en ziektekiemen tegen te gaan. In zeer gevoelige productiegebieden is het voorgeschreven door de EU-verordeningen inzake hygiëne, en vereist op veel bezochte productie- en opslagplaatsen.
Waar moeten levensmiddelenproducenten op letten bij de keuze van de juiste hygiënessluis?
Inventarisatie van behoeften
Er bestaat niet één hygiënesluis voor levensmiddelenproducenten, maar wel individuele oplossingen, afhankelijk van de grootte van het bedrijf, het soort levensmiddelen en de plaats van gebruik. In een eerste fase is het raadzaam om samen met deskundigen op het gebied van hygiënetechnologie de precieze vereisten vast te stellen. Deze zal, in overeenstemming met het HACCP-plan en de individuele omstandigheden, een concept uitwerken dat voldoet aan de specificaties en aan de respectieve nationale en internationale regelgeving. Vragen worden beantwoord zoals: Is er behoefte aan een ingangscontrole? Moeten zolen, laarzen en schachten van laarzen worden schoongemaakt? Moet de desinfectie van de handen worden gecontroleerd? Hoe hoog is het niveau van hygiëneveiligheid dat voor het betrokken gebied moet worden beoordeeld?
Neem de operationele procedures in acht
Bij de analyse wordt rekening gehouden met de omvang van de onderneming en de plaatselijke omstandigheden. Er wordt speciale aandacht besteed aan de doorstroming van het personeel. Hoeveel werknemers passeren het hygiënestation in één minuut? Hoe zien de routes eruit? Zijn er contacten tijdens de dienstwisselingen? Is er ruimte en is er behoefte aan een vrijstaand doorgangsstation met twee rijstroken? Of is een compact wandtoestel voldoende? Een individuele specificatie is hier essentieel voor een goed functionerend dagelijks proces.
Veiligheid, ergonomie en reinigingsinspanning
Als de hygiënesluizen voldoen aan alle hygiënische eisen voor de levensmiddelenproducent, wordt bij de keuze van de geschikte sluis rekening gehouden met de bouwkundige aspecten. Er zijn grote verschillen in de kwaliteit van de hygiënesluizen op de markt. U moet deze vragen voor uzelf beantwoorden:
- Zijn grote delen van de hygiënesluis gemaakt van roestvrij staal? RVS vermindert de kiemvorming, is gemakkelijk te reinigen, duurzaam en heeft dus duidelijk voordelen vanuit hygiënisch oogpunt.
- Is het station ergonomisch ontworpen? Beschermt het de ruggen van het personeel tijdens het schoonmaken en het gebruik?
- Hoe hoog is het water- en wasmiddelenverbruik? Zijn de individuele parameters aanpasbaar aan uw behoeften?
- Hoe zit het met de operationele veiligheid? Heeft het station antislipoppervlakken, veilige opstapgeleiders en leuningen met een stevige grip? Zijn er nog andere onderdelen nodig om een veilig gebruik in overeenstemming met de wet te waarborgen?
- Is het spatwaterdicht?
- Kan de hygiënesluis snel en gemakkelijk worden gereinigd? En wat zijn de onderhoudsintervallen?
Hygiënestation ter afsluiting: verduidelijk 3 punten
Alvorens een hygiënestation aan te kopen, moeten levensmiddelenproducenten drie belangrijke vragen beantwoorden :
1. de hygiëne-eisen
2. de operationele procedures
3. de kwaliteit van de hygiënesluis.
Het is raadzaam een deskundige op het gebied van hygiënetechnologie te raadplegen die de gedetailleerde vragen met u zal verduidelijken.